Leuke praktijklessen op de boerderij

Boerderijlessen groepen 1 t/m 8 basisonderwijs

Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Hoe ziet het leven op een boerderij eruit? Boerderijeducatie betekent beleven, leren en ontdekken waar ons voedsel vandaan komt en wat er leeft en bloeit op de boerderij. 

Op een 12-tal boerderijen in Gelderland kun je met de klas terecht voor een belevingsles. De deelnemende de bedrijven zijn melkveehouders, een varkenshouder en een tuinder.

Doel:

  • Inzicht krijgen in waar voedsel vandaan komt en op welke wijze voedsel geproduceerd wordt
  • Kennismaken met hedendaagse landbouw
  • Ontdekken en beleven van dieren op en rond de boerderij

Interesse?

Ga naar:
Zoek een educatieboer in de buurt 
Aanmelden scholen

Inhoud van de boerderijles
De educatieboer ontvangt de groep, geeft een rondleiding waarna de leerlingen praktische opdrachten uitvoeren op en om het erf, stallen en/of in de wei. Het programma is verschillend per bedrijf.  Van tevoren hebben de educatieboer en de school contact over het exacte programma en de organisatie.

Tijdsinvestering
Een bezoek aan het boerenbedrijf duurt 2 uur. Plus eventueel tijd voor voorbereiding en verwerking in de klas.

Lesmateriaal/ handleiding voor de leerkracht

In deze handleiding voor de leerkracht staan leuke lessuggesties waarmee de les kan worden voorbereid/ verwerkt op school. Ook vind je hier een brief voor de begeleiders die de leerkracht kan uitprinten voor de ouders/ begeleiders die mee gaan.  

Voor een bezoek aan de melkveehouderij staat hier een compleet overzicht van online en geprint lesmateriaal voor BO en VO.

Vervoer:
Het vervoer naar de boerderij dient door de school zelf geregeld te worden. Ouders die een groepje rijden hebben ook een rol bij de boerderijles in de begeleiding van de opdrachten op de boerderij.

Kosten 2021-2022

Een boerderijles voor groepen 3 t/m 8 van circa 2 uur kost 50 euro (met bijdragen van overheid en bedrijfsleven kunnen we de kosten laag houden). Kleutergroepen kunnen contact opnemen met hun educatieboer voor de kosten van een boerderijles. Scholen ontvangen van de Stichting Boerenwijs een factuur na afloop  van de les.

Voor groepen uit gemeente Voorst en Ede is een bezoek gratis.

Voortgezet Onderwijs
Een boerderijles voor het voortgezet onderwijs sluit op veel manieren aan op het schoolcurriculum en de leerdoelen. Een bezoek aan de boerderij maakt onderwerpen concreet, bijvoorbeeld binnen het vakgebied wereld­oriëntatie, biologie, aardrijkskunde of economie. Op de boerderij zijn maatschappelijke vraagstukken dagelijkse kost. Denk aan thema’s als leven en dood, voortplanting, voeding, gezondheid of klimaat en duur­zaamheid.

Programma en prijs zijn op maat en per boer verschillend. Voor meer informatie, neem contact op met de dichtstbijzijnde boer(in) of vul het formulier in.

Dutch Food Week

Nationaal Schoolontbijt