Juffen genieten van het boerderij project

Evaluatie boerderijeducatie

Wij zijn met de middenbouw dit schooljaar 4 keer naar de boerderij geweest. Onderstaand stukje (voor onze schoolkrant) geeft, naar mijn idee, perfect aan hoe wij dit ervaren hebben.
“Juffen genieten van het boerderij project”
Leren op de boerderij. Ruiken, voelen, spelen. Een ideaal.

Al een tijd liepen Ben en ik met het idee om met één of meerdere groepen naar de boerderij te gaan. Het liefst iedere week. Dat leek ons fantastisch.
Probleem: geld en misschien nog wel belangrijker: hoe krijgen we de leerkrachten zover dat ze mee willen doen?
Iedere week naar de boerderij was een beetje te veel van het goede. Een tijdje lag het stil. Ben pakte het weer op en had contact met “boerenwijs”. Twee boerinnen zagen het wel zitten om met ons in zee te gaan. Vier keer in een jaar naar de boerderij leek ons een goed begin. Ik wilde wel proberen de middenbouw juffen zover te krijgen. In de wandelgangen liet ik horen wat we van plan waren. De meesten waren enthousiast; gelukkig. De boerinnen zaten vol met ideeën. Samen met hen heb ik een programma in elkaar gedraaid. Een programma dat past bij onze school; veel doen en ervaren, alle zintuigen moeten geprikkeld worden. Ben regelde de financiën.
Na de herfstvakantie was het zover. Ik ging als eerste met mijn groep naar boerin José in Harfsen. Een geweldige dag! De kinderen verkenden de boerderij door een foto speurtocht. Boerin José had het fantastisch geregeld. Ik hoefde alleen maar rond te lopen en te genieten. Weer terug op school zaten we nog steeds in de boerderij sfeer. We probeerden antwoorden te vinden op onze vragen, we maakten posters en muurkranten, we tekenden koeien, schreven teksten bij onze foto’s…… kortom, een heerlijke week. Het was nog niet voorbij, want als afsluiting gingen we nog een keer naar de boerderij. José had goed naar onze vragen geluisterd. Door de opdrachten te doen, kregen de kinderen antwoord op de meeste vragen. Het melken van de koe was een hoogtepunt.

In het voorjaar gaan we weer!! We wisselen van boerderij. De groepen die naar Harfsen zijn geweest, gaan naar Warnsveld en andersom.
Ik kan me er nu al op verheugen.

Voor mij is dit leren. Niet uit een boek, maar je moet het ervaren. Met je hele lichaam.
Uit de reacties die ik van mijn collega’s kreeg, begrijp ik dat ook zij hiervan genieten.
En dat is te zien………..

Een ideaal wordt werkelijkheid.

Juf Marieke”

Om een nog beter idee te krijgen van de bezoeken raad ik U aan, ook eens te kijken op onze website: www.wgs.skbg.nl (fotoalbums middenbouw).
We hebben met de boerinnen afgesproken in ieder geval de komende drie jaar op de boerderij te komen leren. Ieder jaar weer vier keer. De boerinnen proberen aan te sluiten bij de projecten die we in dat jaar doen. Komend jaar komen we tijdens het project over vogels, het project “maken en gebruiken” en tijdens het project “de wijk in” (over omgeving). Het is een perfecte samenwerking; goed overleg en we maken gebruik van elkaars kwaliteiten.

Het is een aanrader voor iedere school!

Marieke Savenije
Walter Gillijnsschool Zutphen