Cees van Helvoirt over leren op de boerderij

Cees van Helvoirt, directeur van een 16 klassige basisschool op het platteland. “Zelf ben ik een groot liefhebber van alles wat met natuur en platteland te maken heeft. Maar zelfs in ons dorp komen kinderen steeds minder in aanraking met het platteland en de natuur. “Dat voelt Cees als een gemis.”

Belevend leren: ervaren, voelen, proeven
Kinderen dienen geraakt te worden door hun natuurlijke- en cultuur-historische omgeving. Dat gaat niet via een boekje of methode, maar dat moeten ze kunnen beleven. Beleven door ervaren, voelen, proeven, ruiken, ontdekken en te doen.

Op de boerderij
Waar komt ons eten vandaan? Wat komt er allemaal bij kijken om een agrarisch bedrijf te runnen? Hoe ruikt een koe? Wat voor gevoel is het om een kalfje aan je hand te laten zuigen? Zelf een bodemprofiel maken.

“Op jeugdige leeftijd de natuur ervaren geeft voor de rest van je leven meer respect voor je natuurlijke omgeving. Ik geloof daarin. BoerenWijs geeft aan deze zienswijze praktisch handen en voeten. Zodat je als school, zonder veel geregel, dit aan je kinderen mee kunt geven.”

BoerenWijs: ervaringen over het leven en voor het leven!